CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 8 de mayo de 2025
Èxit de paticipació de l’IdISBa a Ciència per a Tothom 2025

Aquest matí s'ha inaugurat amb gran èxit de participació la fira Ciència per a tothom a la UIB. Un any més, l’IdISBa hi participa amb tres casetes i una aula, oferint fins a nou activitats diferents.

 

L’objectiu d’aquesta activitat és fomentar les vocacions científiques entre el jovent.

 

 

Aquest 2025, diferents grups de l'IdISBa participaran activament a la fira apropant la seva feina als més joves. Els tallers IdISBa d’aquesta edició són:

 

  • ICTUS: coneix, actua i prevé! Xerrades curtes per entendre què és un ictus, com identificar-lo i prevenir-lo. Inclou models vasculars per mostrar què passa durant un ictus. També hi ha minijocs com sopes de lletres i jocs de memòria.
  • Plat de Superherois: La Nutrició al Rescat! Els infants aprenen a identificar aliments saludables i a fer menús equilibrats. Després es converteixen en detectius dels àpats que mengen a casa o a l'escola. L’activitat és divertida i educativa per a tota la família.
  • EL VIATGE DE LA BIÒPSIA. De la presa de la mostra al diagnòstic. Mostra tot el procés d’una biòpsia: des de la presa de la mostra fins al diagnòstic. Es recorren les diferents seccions del laboratori. Els participants veuen com es genera una imatge histològica digitalitzada.
  • Cirurgia laparoscòpica. S’introdueix la tècnica de cirurgia laparoscòpica amb simuladors reals. Es destaca el seu ús en el tractament de càncers com el colorectal i els avantatges sobre la cirurgia convencional. Els participants manipulen instruments mèdics.
  • Extracció d’ADN d’un plàtan. Es prepara una solució amb aigua, sabó i sal per trencar les cèl·lules. Després, es tritura el plàtan i es filtra la mescla. Finalment, s’extreu l’ADN amb pinces per observar-lo.
  • Caça-bacteris. S’explica com funcionen els antibiòtics i què és la resistència bacteriana. Els participants veuen què passa quan se’n fa un mal ús. L’objectiu és conscienciar sobre un ús responsable. 
  • Ciència en cada batec: Descobrint la tensió arterial i el pols. Els estudiants mesuren el pols i la pressió arterial i escolten el cor amb estetoscopis. Descobreixen com l’exercici i les emocions afecten el sistema cardiovascular. Aprenen a cuidar la salut del cor. 
  • Nanosensors: descobreix com veure bacteris a simple vista. Amb materials senzills com paper i pinces, es revela la presència de bacteris. No cal microscopi: es fa servir una tècnica innovadora i divertida. Els participants esdevenen detectius dels microorganismes. 
  • Cohort IMPaCT: Un projecte de tothom per a tothom. Es presenta el projecte IMPaCT amb una petita explicació. Després es fan proves físiques com l’índex turmell-braç, dinamometria i bioimpedància. Dirigit a infants a partir d’11 anys.    

 

 

Podeu consultar totes les activitats de “Ciència per a Tothom-2025” en aquest enllaç: https://seras.uib.cat/ciencia/