CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 7 de marzo de 2024
La Dra. Marta Vilà González rep la beca «Stop Fuga de Cerebros» per les seva recerca sobre fibrosi quística

La consellera de Salut, Manuela García, ha lliurat avui matí a la investigadora de l’IdISBa Marta Vilà la beca d’investigació Stop Fuga de Cerebros, que concedeixen els laboratoris Roche Farma Espanya. En un acte celebrat a Can Campaner, al qual han assistit també la directora científica de l’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) i el director regional de Roche Farma per a l’àrea de Llevant, José Roca, la doctora Vilà ha rebut aquesta beca dotada amb 60.000 euros, al llarg de 18 mesos, pel seu projecte de recerca sobre la fibrosi quística, una malaltia degenerativa que afecta principalment els pulmons i el sistema digestiu i que pateixen unes 2.500 persones a Espanya.

 

La doctora Vilà, investigadora postdoctoral del Grup de Teràpia Cel·lular i Enginyeria Tissular (TERCIT) de l’IdISBa i l’Institut Universitari d’Investigació en Ciències de la Salut (UNICS) de la Universitat de les Illes Balears, treballa en l’estudi d’un tipus de cèl·lula del sistema respiratori descobert recentment, els ionòcits, que podrien tenir una influència en el desenvolupament de la fibrosi quística.



“Els ionocits es caracteritzen per tenir un gran nombre de canals d'ions, inclòs el canal CFTR, que és la proteïna que es troba mutada en la fibrosi quística. Per això, existeix la hipòtesi que aquestes cèl·lules poden tenir un paper clau en la fisiopatologia d'aquesta malaltia i podrien ser una potencial diana terapèutica”, explica la doctora.

 

Es tracta de la segona beca d’aquest tipus a les Balears després de la que es va convocar el 2019 i que llavors es va concedir a la investigadora Alejandra Alba per donar-li suport en la seva línia de recerca dirigida a la detecció precoç de la sèpsia.

 

La beca Stop Fuga de Cerebros de Roche Farma Espanya té com a principal objectiu retenir el talent científic i patrocinar els joves investigadors la labor dels quals inclou recerca bàsica o translacional i es desenvolupa actualment a les Balears.

 

El programa Stop Fuga de Cerebros forma part d’un projecte de Roche Farma que va començar el 2017 amb l’objectiu de retenir els millors investigadors i afavorir el desenvolupament de la seva feina en l’àmbit proper, per així desenvolupar una xarxa que, mitjançant la labor científica, acabi generant un impacte positiu en els pacients i la societat.

 

Aquestes beques, que s’han concedit a la immensa majoria de les comunitats autònomes, les gestionen els respectius organismes de salut que s’han sumat al projecte a través de la tramitació d’un conveni de col·laboració entre Roche Farma i l’entitat designada per cada organisme. Fins avui, s’han adscrit a aquesta fórmula de col·laboració les conselleries d’Andalusia, Aragó, Balears, Canàries, Cantàbria, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, Catalunya, la Comunitat Valenciana, Extremadura, la Rioja, Madrid, Múrcia, Navarra i el País Basc.

 



123movies