CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 28 de septiembre de 2023
Disminueix la resistència als antibiòtics de Pseudomonas aeruginosa però alerten: és imprescindible mantenir la vigilància

Diversos equips del CIBER de Malalties Infeccioses (CIBERINFEC) liderats des de l'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) /Hospital Son Espases han analitzat l'evolució de la resistència als antibiòtics d'una dels bacteris associats amb major mortalitat per aquesta causa a nivell mundial, Pseudomonas aeruginosa. Els resultats s'han publicat recentment en The Lancet Regional Health-Europe.

 

L'estudi, que ha comptat amb la participació de més de 60 hospitals espanyols, ha analitzat a nivell fenotípic i genòmic més de 3 000 ceps de P. aeruginosa obtingudes de pacients infectats en dos períodes separats per 5 anys (2017 i 2022).


“Hem documentat un descens generalitzat de la resistència als antibiòtics d'aquest rellevant patogen, incloent-hi els perfils de multiresistència i resistència extensa”, explica Antonio Oliver, cap de grup del CIBERINFEC en IdISBa i últim signant de l'article.


El treball revela que, en 2022, els bacteris van mostrar una menor resistència a tots els antibiòtics avaluats, tant els més antics com els més nous, la qual cosa implica que els bacteris van ser més susceptibles a aquests tractaments. A més, es va trobar una disminució significativa en la prevalença de perfils bacterians de multiresistència (resistència a tres o més famílies d'antibiòtics) i resistència extensa (resistència a totes menys 1 o 2 famílies) en 2022 en comparació amb 2017. “Aquesta reducció va ser evident en general, però va ser encara més notable entre els ceps aïllats en les unitats de vigilància intensiva” matisa Laura Zamorano Paez, investigadora de IdISBa i CIBERINFEC i una altra de les autores principals.


Increment d'una variant més virulenta i resistent
No obstant això “hi ha també males notícies”, manifesta l'equip, ja que “hem observat un increment significatiu de la proporció de ceps amb aquests perfils que produeixen el mecanisme més perillós, les carbapenemasas, associades amb la disseminació del cep epidèmic hipervirulenta ST235”.


Aquest cep és una variant específica de P. aeruginosa que posseeix característiques particulars de hipervirulencia i resistència als antibiòtics i té una capacitat excepcional per a propagar-se i causar malalties en un nombre significatiu d'individus. “La combinació de hipervirulencia i resistència als antibiòtics és especialment preocupant en el context mèdic” apunta la Dra. Zamorano.


Aquest augment en els ceps que produeixen carbapenemasas és motiu de preocupació ja que es tracta d'enzims que confereixen resistència als carbapenémicos, una classe important d'antibiòtics utilitzats en situacions clíniques crítiques. A més, l'expansió del cep ST235, que és tant hipervirulenta com a resistent als antibiòtics, planteja desafiaments addicionals per al control de les infeccions.


L'equip adverteix que “per a abordar aquests problemes i comprendre millor les tendències de resistència és fonamental mantenir una vigilància contínua que permeti seguir de prop l'evolució de la resistència als antimicrobians i analitzar l'impacte dels plans nacionals destinats a combatre la resistència als antibiòtics”.


Tal com apunten les conclusions d'aquest treball és necessari establir estratègies específiques per al diagnòstic ràpid de les infeccions per aquest cep particularment perillós, amb l'objectiu d'establir tractaments personalitzats de precisió i contenir la seva disseminació.


Aquest estudi ha estat realitzat sota l'auspici del Grup d'Estudi de Mecanismes d'Acció i Resistència als Antibiòtics (GEMARA) de la Societat Espanyola de Malalties Infeccioses i Microbiologia Clínica (SEIMC) i el projecte MePRAM (Medicina personalitzada enfront de la resistència als antibiòtics) de l'Institut de Salut Carlos III.


Article de referència:
Pseudomonas aeruginosa antibiotic susceptibility profiles, genomic epidemiology and resistance mechanisms: a nation-wide five-year time lapse análisis Miquel Àngel Sastre-Femenia, Almudena Fernández-Muñoz, María Antonia Gomis-Font, Biel Taltavull, Carla López-Causapé, Jorge Arca-Suárez, Luis Martínez-Martínez, Rafael Cantón, Nieves Larrosa, Jesús Oteo-Iglesias, Laura Zamorano, Antonio Oliver GEMARA-SEIMC/CIBERINFEC Pseudomonas study Group https://doi.org/10.1016/j.lanepe.2023.100736 

 

 

Font: CIBERINFEC (28/09/2023)



123movies