CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 25 de septiembre de 2023
La pujada del preu dels aliments també repercuteix en la teva salut

La cistella de la compra per a seguir una dieta saludable està associada amb un preu més alt en comparació amb alternatives menys sanes. Així ho demostra una nova recerca liderada per un equip de la Universitat de les Illes Balears-IdISBa i el Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa (CIBER) i publicada en la revista Frontiers in Public Health.

Aquesta recerca, emmarcada dins del projecte PREDIMED-Plus, ha estat liderada per Josep A. Tur, investigador principal de l'àrea d'Obesitat i Nutrició del CIBER (CIBEROBN) i de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa). En aquest treball han participat també nombrosos equips vinculats a PREDIMED del CIBEROBN, CIBERESP i CIBERDEM en diferents institucions. L'objectiu del treball era analitzar com el preu dels aliments pot influir en l'elecció de la dieta i el seu impacte en la salut.

L'estudi, especialment rellevant en el moment actual en el qual els preus d'alguns aliments han anat augmentant gradualment, va mostrar que, tenint en compte els hàbits alimentosos de les persones participants, més de 6.800, aquelles amb una major adherència a la dieta mediterrània, una dieta antiinflamatòria o una versió saludable del patró dietètic pro-vegetarià van tenir majors costos en la seva cistella de la compra.

En la recerca s'ha calculat la ingesta dietètica dels participants a través d'un qüestionari de freqüència alimentària, considerant diversos factors com la gravetat de la síndrome metabòlica o l'adherència a la dieta mediterrània. El cost econòmic dels aliments s'ha obtingut de la base de dades del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació durant el període de reclutament dels participants (2015-2017), i s'ha calculat el cost total de la dieta ajustat per 1.000 kcal.

Un major cost de la dieta està relacionat amb un major consum de fruites i verdures, grans sencers, peix i mariscos, carn blanca i processada, cafè i te, begudes edulcorades i begudes alcohòliques. A mesura que el cost de la dieta és més baix, el consum de diversos aliments era major: patates i cereals refinats, ous, llet i productes lactis, grasses i olis (inclòs l'oli d'oliva), dolces i pastissos, i aliments processats.

Aquestes troballes suggereixen que el cost dels aliments pot ser un factor crucial en les decisions de dieta i que els preus poden exercir un paper significatiu en les intervencions i polítiques destinades a millorar la qualitat de la dieta i prevenir malalties cròniques relacionades amb l'alimentació. El Dr. Tur subratlla la importància d'aquest estudi "per a comprendre les dinàmiques entre els costos dels aliments i la qualitat de la dieta en poblacions vulnerables”.


Nivells socioeconòmics i socioculturals

Estudis previs realitzats en poblacions infantils o juvenils van associar una dieta més saludable amb un major cost. El nivell sociocultural i socioeconòmic baix dels pares es relacionava amb una menor despesa en aliments i, per tant, amb dietes menys saludables.

Dietes més saludables i costoses en nens i nenes es van aconseguir mitjançant una dieta variada, rica en peix i fruites, amb una menor densitat energètica. No obstant això, aquesta associació era una certa per a una qualitat de dieta pobra o moderada, quan es mesurava mitjançant l'adherència a la dieta mediterrània. Dins del rang d'alta qualitat dietètica, el cost era similar. Per tant, la dieta mediterrània pot ser un patró dietètic fàcil de mantenir i limitat pel cost quan l'adherència és alta.


Diferenciació per gèneres

Les participants femenines, així com aquelles que viuen soles, tenien més probabilitat de gastar més diners en la seva dieta. Ingestes d'energia més baixes i majors nivells de despesa d'energia estaven relacionats amb majors costos de la dieta per cada 1,000 kcal/dia. Aquelles amb una educació superior i no fumadores gasten més diners en la seva dieta. D'altra banda, el cost de la dieta estava directament associat amb la prevalença de hiperglicemia i obesitat abdominal, i inversament associat amb la prevalença de hipertrigliceridemia i colesterol HDL baix.

A més, l'anàlisi ajustada va revelar que el gènere i el nivell educatiu eren factors de confusió per a la majoria de les variables sociodemogràfiques. L'edat, la ingesta i la despesa d'energia no estaven relacionats amb el cost econòmic de la dieta després d'ajustar per una o totes dues variables. D'altra banda, es va determinar que viure només era rellevant només per a les dones i aquells amb un nivell educatiu intermedi, mentre que l'hàbit de fumar era rellevant en el cost econòmic de la dieta per als homes, i per a aquells amb un nivell educatiu baix-intermedi.

Entre els paràmetres de la Síndrome Metabòlica (condicions mèdiques interrelacionades que augmenten significativament el risc de desenvolupar malalties cardiovasculars), la hiperglicemia, hipertrigliceridemia i la prevalença d'obesitat abdominal estaven més relacionats amb el cost econòmic de la dieta només per als homes, mentre que el colesterol HDL estava relacionat amb tots dos gèneres.

Per part seva, la hipertrigliceridemia, el colesterol HDL i l'obesitat abdominal estaven relacionats amb el cost econòmic de la dieta només en els nivells més baixos d'educació.


En què consisteix el projecte PREDIMED-Plus?

L'assaig multicèntric PREDIMED-Plus, coordinat pel Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa, se centra en la prevenció primària cardiovascular en adults majors, amb edats entre 55 i 75 anys, que presenten índex de massa corporal entre ≥27 i <40 kg/m² i síndrome metabòlica.

Les persones participants es van dividir aleatòriament en dos grups: el grup control segueix una dieta mediterrània amb oli d'oliva verge extra i fruita seca, sense restriccions calòriques ni enfocament en activitat física o pèrdua de pes; mentre que el grup d'intervenció adopta una dieta mediterrània hipocalórica (amb restricció calòrica del 30%), complementada amb oli d'oliva verge extra i fruita seca, juntament amb un programa d'estil de vida intensiu que inclou activitat física promoguda (45 minuts de caminada diària o equivalent) i metes de pèrdua de pes amb teràpia conductual.

El projecte compta amb la participació de 6.874 individus reclutats en 23 centres i hospitals, recolzats per 7 grups de suport en tota Espanya.

 

 

Font: CIBER (25/09/2023)



123movies