CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 6 de septiembre de 2023
L’IdISBa presenta els resultats d'investigació dels seus projectes intramurals

Dimarts passat, 5 de setembre, la sala d'actes de l'Hospital Universitari Son Espases va acollir les «Jornades Synergia, Primus i Impetus» de l’IdISBa, on es van presentar els resultats dels projectes intramurals finançats en les convocatòries de 2021. La jornada va acollir la presentació de resultats de tres projectes Synergia, un projecte Primus i un projecte Impetus.

 

El primer projecte Synergia presentat «Càncer de mama associat a l'embaràs: transcriptoma i subtipat molecular del tumor mitjançant RNA de biòpsia i ctRNA de llet materna» va ser el liderat per la Dra. Miriam Sansó Martínez, investigadora del grup de “Teràpies Avançades i Biomarcadors en Oncologia Clínica” i el Dr. Jorge Sastre Serra, investigador del grup “Multidisciplinari d'Oncologia Traslacional”. L'estudi revela que la llet materna és capaç d'informar de la presència d'un tumor de mama de manera precoç i dirigeix la recerca no sols a usar la llet per a la detecció precoç, sinó també a guiar en el tractament més adequat i entendre l'agressivitat de la malaltia, ja que la societat empeny a les dones a retardar la maternitat i això suposa un augment del risc a patir càncer de mama en tenir el primer fill a partir dels 35 anys. A més, el tumor és de pitjor pronòstic si es diagnostica en els primers 10 anys postpart.

 

En segon lloc, es van presentar els resultats del projecte Synergia «Desenvolupament i validació d'un qüestionari breu per a avaluar el compliment de les recomanacions de prevenció del càncer basades en la nutrició», liderat per la Dra. Dora Romaguera Bosch, responsable del grup “Epidemiologia Nutricional i Fisiopatologia Cardiovascular (NUTRECOR)” i el Dr. Albert Sesé Abad, responsable del grup “Procediments Estadístics i Psicomètrics Aplicats en Ciències de la Salut (PSICOMEST)”. Aquest estudi ha demostrat que el seguiment d'aquestes recomanacions nutricionals redueix el risc de desenvolupar càncer, i com a objectiu d'aquest projecte es planteja la creació d'una eina que permeti als sanitaris avaluar i informar la població de com disminuir el seu risc de càncer a través de l'alimentació i l'estil de vida.

 

L'últim projecte Synergia va ser presentat per la Dra. Gwendolyn Barceló Coblijn responsable del grup “Lípids en Patologia Humana” i la Dra. Ana Mena Ribas investigadora del grup “Resistència Antimicrobiana i Patogènia de les Infeccions Bacterianes”, han presentat el projecte «Estudi de les recurrències en la infecció per C. difficile mitjançant l'anàlisi de la microbiota intestinal i identificació de biomarcadores lipídics de l'estat d'infecció en sang i femta». L'estudi mostra com la infecció per Clostridioides no sols té un fort impacte sobre la flora intestinal sinó també sobre els greixos que circulen en la sang. Així mateix, aquest treball mostra com la teràpia coneguda com a “transferència de microbiota fecal” reverteix els canvis en la microbiota d'aquests pacients millor que els tractaments convencionals amb antibiòtics, mentre que els canvis en sang trigarien més a tornar a la normalitat. En el futur s'estudiarà si aquest fet pot estar relacionat amb la major probabilitat de tornar a sofrir aquesta infecció.

 

Seguidament, el Dr. Pere Llinas Trias, investigador del grup de “Biologia Cel·lular del Càncer (BIOCANCER)”, va presentar els resultats del seu projecte Impetus «EpiMet, una nova eina per a avaluar el potencial metastàsic en pacients amb càncer de mama triple-negatiu». Aquesta recerca ha descobert una alteració epigenètica que permet identificar en quins pacients amb tumors mamaris no invasius la malaltia pot progressar a un càncer invasiu.

 

Per a concloure les Jornades “Synergia, Primus i Impetus 2023”, la investigadora del grup “Inflamació, Reparació i càncer en Malalties Respiratòries (i-RESPIRE)”, la Dra. Amanda Iglesias Coma, va presentar el seu projecte Primus «Els microRNAs has-miR-200-c-3p, has-miR-320-c i has-miR-449c-5p com biomarcadors per a la detecció de pacients amb MPOC». Un biomarcador és un component que es pot utilitzar per a distingir l'estat anormal o patològic de l'estat normal del pacient. La clau d'aquest estudi és la identificació d'un panell de biomarcadors que ens permeti detectar d'una manera primerenca els pacients susceptibles de desenvolupar MPOC (Malaltia Pulmonar Obstructiva Crònica).

 



123movies