CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 17 de julio de 2023
Un estudi liderat per la Dra. Cristina Bouzas confirma que consumir menys aliments ultraprocessats pot millorar la sostenibilitat mediambiental

Un nou estudi confirma que reduir el consum d'aliments ultraprocessats pot tenir un impacte positiu en la sostenibilitat mediambiental. El treball, desenvolupat per diversos grups del Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa (CIBER), assenyala que quant menor sigui el contingut d'aliments ultraprocessats en la dieta, menor serà la petjada mediambiental associada a l'alimentació.

 

Els aliments ultraprocessats són productes altament processats que contenen additius i conservants, solen ser baixos en nutrients i alts en greixos, sucres i sodi. Aquests aliments inclouen productes envasats, begudes ensucrades, snacks i menjars ràpids. Cristina Bouzas, investigadora de l’IdISBa i de l'Àrea de Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició del CIBER (CIBEROBN), ha liderat la recerca i afirma que “els aliments ultraprocessats afecten o augmenten el consum de diversos recursos, com són l'ús de terra, d'aigua i d'energia, així com augmenten les emissions de gas amb efecte d'hivernacle”. D'aquesta manera, la producció d'aliments ultraprocessats i el seu posterior transport des del seu lloc d'origen fins a les fàbriques de processament i, finalment, fins al consumidor final, tenen un impacte significatiu en el medi ambient.

 

L'estudi, publicat en la revista Science of The Total Environment i en el qual han col·laborat també les àrees CIBER de Diabetis i Malalties Metabòliques Associades (CIBERDEM) i Epidemiologia i Salut Pública (CIBERESP), s'ha desenvolupat durant dos anys en una població del sud d'Europa i ha comptat amb la participació de 5.879 persones d'entre 55 i 75 anys amb síndrome metabòlica. Per a la categorització dels aliments segons el seu grau de processament es va utilitzar el sistema de classificació NOVA, que estructura els aliments en quatre categories: aliments no processats o mínimament processats, ingredients culinaris processats, aliments processats i aliments ultrapocessats.

 

En primera instància, es va detectar que aquelles persones que van reduir significativament el seu consum d'aliments ultraprocessats també van disminuir el seu consum de carn vermella i processada i, en menor mesura, de carn blanca o peix. De manera complementària, es va descobrir que el consum d'aliments ultraprocessats també està associat amb un major impacte mediambiental en termes d'emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, ús d'aigua i ús d'energia. Per tant, la reducció d'aquests aliments en la dieta no sols és beneficiosa per a la salut, sinó que també pot contribuir a la protecció del medi ambient.

 

Per a obtenir aquests resultats, l'equip va utilitzar un enfocament integral. No sols van avaluar aspectes com la ingesta d'aliments, l'adherència a la dieta mediterrània o l'activitat física, també es van recopilar les dades sociodemogràfiques de les persones participants per a comprendre millor les característiques de la població estudiada i es van avaluar diferents indicadors d'impacte ambiental per a calcular les emissions de gasos d'efecte d'hivernacle, l'ús d'aigua, l'energia i l'ús del sòl associats amb els aliments consumits pels participants.

 

La dieta mediterrània reduiria l'impacte ambiental


Els resultats del treball indiquen que l'adhesió a la dieta mediterrània està associada a menors emissions de gasos d'efecte d'hivernacle i un major ús sostenible dels recursos naturals. Per tant, evidencien la importància de seguir una dieta mediterrània com una estratègia per a reduir el consum d'aliments ultraprocessats.

En aquest sentit, la Dra. Bouzas explica que “la dieta mediterrània es compon d'aliments sense processar (fruites, verdures, carn, peix, etc.) i aliments mínimament processats (pa, pasta, arròs, oli, etc.). Per tant, si se segueix una dieta mediterrània, a penes es consumiran aliments ultraprocessats, la qual cosa disminuirà l'impacte ambiental”.

 

 

REFERÈNCIA DE L’ARTICLE

Silvia García, Rosario Pastor, Margalida Monserrat-Mesquida, Laura Álvarez-Álvarez, María Rubín-García, Miguel Ángel Martínez-González, Jordi Salas-Salvadó, Dolores Corella, Montserrat Fitó, J. Alfredo Martínez, Lucas Tojal-Sierra, Julia Wärnberg, Jesús Vioque, Dora Romaguera, José López-Miranda , Ramon Estruch, Francisco J. Tinahones, José Manuel Santos-Lozano, Lluís Serra-Majem, Naomi Cano-Ibañez e v…Cristina Bouzas. Ultra-processed foods consumption as a promoting factor of greenhouse gas emissions, water, energy, and land use: A longitudinal assessment, Science of The Total Environment, Volume 891, 2023, 164417, ISSN 0048-9697, https://doi.org/10.1016/j.scitotenv.2023.164417

 

 

FOTO (Font: Grupo NUCOX):

 



123movies