CA | ES | EN

ACTIVITATS

jueves, 30 de mayo de 2019
Seminaris IdISBa. Maria de la Fuente Freire. "Noves estratègies basades en nanomedicina per combatre el càncer"

El dilluns 3 de juny a les 13:30h, les aules 102-103 de l'Hospital Universitari Son Espases acolliran el seminari, "Noves estratègies basades en nanomedicina per combatre el càncer", a càrrec de la Dra. Maria de la Fuente Freire, investigadora del Grup d'Oncologia Mèdica Traslacional de l'Institut d'Investigació Sanitària de Santiago de Compostel·la (IDIS) i Responsable del laboratori de "Nano-oncologia, Nanoteranòstic i Terapèutica Traslacional".

 

Llicenciada en Farmàcia per la Universitat de Santiago de Compostel·la (USC, 2001), va realitzar la seva tesi doctoral al Departament de Farmàcia i Tecnologia Farmacèutica en la mateixa institució (2001-2006), a l'àrea de Nanomedicina i Teràpia gènica, sota la direcció de les Prof. María José Alonso i Begoña Seijo. Durant aquesta etapa, va ser beneficiària de dues beques de formació predoctoral (Xunta de Galícia, 2001-2002, Ministeri d'Educació, FPU, 2002-2006). Va realitzar més dos estades de recerca (Institut d'Oftalmologia Aplicada de la Universitat de Valladolid, 2003, i Universitat de Kuopio, Finlàndia, 2004). Els resultats de la seva tesi doctoral van donar lloc a l'obtenció del doctorat amb acreditació de Doctorat Europeu, i el seu treball va ser guardonat amb el Premi a la Millor Tesi Doctoral "III SPLC-CRS and Eudragit Ph.D. Thesis Award ". A més, d'aquesta etapa van resultar dues patents (co-inventora) que van formar part de la propietat intel·lectual que va donar lloc a la fundació de la divisió de nanomedicina d'Advancell S.L., l'any 2004.

 

Durant la seva formació postdoctoral (Facultat de Farmàcia, USC, 2006-2007; University College of London - School of Pharmacy, London, 2007-2011; CIMUS, USC, 2011-2013), es va especialitzar en el disseny, avaluació, i desenvolupament preclínic de nanoteràpies amb aplicació en oncologia, principalment pel que fa a processos d'invasió i metàstasi. Part del seu treball durant aquesta etapa forma part de la tecnologia propietat de l'spin-off Nanomerics Ltd, que ja compta amb nanomedicaments en fase d'avaluació clínica. Va ser adjudicatària d'una beca d'investigació per part de la Fundació Alfonso Martín Escudero (2008-2010), i d'un contracte per a investigadors postdoctorals finançat per la Fundació Científica de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC).

 

L'any 2013 va aconseguir, en concurrència competitiva, un contracte dins el programa de l'Institut de Salut Carlos III Miguel Servet, per incorporació d'investigadors al Sistema Nacional de Salut, en el seu cas a l'SERGAS. En aquell moment, va fundar la Unitat de Nano-Oncologia, adscrita a l'Institut d'Investigació Sanitària de Santiago de Compostel·la (IDIS), i ubicada a l'Hospital Clínic Universitari de Santiago de Compostel·la (CHUS). El principal objectiu d'aquesta unitat és desenvolupar noves eines de teràpia i diagnòstic, basades en l'aplicació de la nanotecnologia, per abordar el procés de metàstasi i millorar la supervivència de pacients amb càncer metastàtic. Forma part a més de la xarxa CIBERONC, en el marc de la qual desenvolupa diversos projectes d'investigació per a diferents tipus de tumors. És membre de diverses societats, plataformes i xarxes, com la Controlled Release Society (CRS), Associació Espanyola d'Investigació contra el càncer (ASEICA), European Association for Cancer Research (EACR), Associació Espanyola per a l'Avanç de la Ciència (AEAC) , Plataforma Espanyola de Nanomedicina, European Technological Platform of Nanomedicine (ETPN), Xarxa Gallega d'R+d en Medicaments (REGID), i accions COST (NANO2clinics i DARTER).

 

L'activitat científica de la Dra. De la Fuente es resumeix en més de 45 publicacions en revistes d'alt impacte, llibres, i capítols de llibre, més de 100 participacions en congressos, i participació en uns 30 projectes d'investigació, sent investigadora principal en 12 d'ells.

 

Destaca el projecte Europeu METASTARG (Euronanomed-3) del qual és coordinadora, i els projectes per a transferència de tecnologia de Desenvolupament Tecnològic en Salut (ISCIII), i IGNICIA (GAIN, Xunta de Galícia). Forma part del Scientific Advisory Board del Projecte internacional Interreg Atlantic KET MET (Interreg Atlantic), i de la Unitat Mixta Roche-CHUS (entitat de caràcter públic privat participada per Roche Farma S.A.). És inventora de 5 patents, dues de les quals han estat llicenciades, i una patentada per Roche Farma S.A. Dues estan en procés de valorització. Ha dirigit 4 tesis doctorals (una d'elles en el marc del programa internacional NanoFar Erasmus Mundus Joint Doctorate), i 15 treballs fi de màster (TFM) i fi de grau (TFG). Actualment supervisa 6 tesis doctorals, una d'elles en el marc del programa internacional NanoFar Erasmus Mundus Joint Doctorate.



123movies