CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 4 de julio de 2019
La directora de l’ISCIII destaca el decret de carrera investigadora com un model a seguir per a la resta de comunitats autònomes

Els principis de recerca i innovació responsable -la coneguda com RRI, per les sigles en anglès- es basen en fomentar la igualtat de gènere, l'ètica, la ciència oberta, la governança i la participació ciutadana. Són grans idees que Raquel Yotti, directora de l'Institut de Salut Carlos III defensa amb convicció i al voltant de les quals s'està celebrant el curs RRI a Espanya i el seu model d'incorporació en els Instituts d'Investigació Sanitària, en la UIMP, a Santander.

 

En conversa amb Diario Médico, Yotti explica: "Aquests principis de recerca responsable els hem inclòs a la nova guia d'acreditació d'Instituts d'Investigació Sanitària (IIS). Així que han passat a ser requisits necessaris perquè rebin l'acreditació de ISCII ".

 

Sobre la igualtat i l’accés obert de les publicacions científica han estat debatent al curs gran part de la jornada. La directora de l'Institut recorda "la bretxa en igualtat de gènere que existeix en l'àmbit sanitari" i assenyala que "en la investigació és encara més gran". Tot això per posa l'èmfasi en la necessitat de realitzar "accions concretes" per canviar aquesta realitat, "una necessitat que no és només de la dona, sinó de tota la societat".

 

En relació a l’open acces, Yotti reconeix les crítiques que apunten a una banalització de la publicació científica. "Els detractors dels plans de ciència oberta diuen que va en detriment de la qualitat de la recerca, però crec que això no és així, o no és necessàriament així. Però es necessita una planificació i no pot ser una cosa improvisada. Aquests àmbits ens permet comprendre què s'està fent en altres països i anar treballant en un procés. Tot el RRI es defineix, no en alguna cosa que s'aconsegueix amb una acció concreta, sinó com un procés de canvi ".

 

Al marge del RRI, admet la preocupació del personal investigador en avançar cap a un marc d'estabilitat en l'ocupació, en què assegura que el ISCIII està treballant. Apunta que, en coordinació amb les comunitats autònomes i els ministeris de Ciència i Sanitat, "estem identificant bones pràctiques entre les comunitats autònomes, per veure en quines comunitats s'està desenvolupant un decret de carrera investigadora o com han avançant en la negociació dels convenis col·lectius ". L'objectiu és que, "a partir d'aquestes bones pràctiques, estenguem models d'èxit a altres comunitats i desenvolupar un paraigua amb canvis normatius a nivell estatal que ho afavoreixi".

 

En aquest camí s'ha trobat amb sorpreses agradables. Per exemple, "que els directors generals d'investigació de les conselleries de Sanitat de les comunitats autònomes coneixen molt bé el tema". També destaca alguna bona pràctica: "el decret de carrera investigadora de balears, encara que té les seves dificultats, relacionats amb la modalitat contractual emprada per al seu desenvolupament, crec que és un bon exemple de bona pràctica l'haver regulat la carrera investigadora dels Instituts d'Investigació Sanitària de les Balears ".

 

No obstant això, el context actual no afavoreix l'elaboració de plans de llarg termini, segons reconeix Yotti: "Tinc posada la mirada en la tardor on podrem fer grans projectes estratègics", conclou.

 

Font: Diario Medico, 2 de juliol de 2019



123movies