CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 27 de julio de 2022
Estudien la propagació interregional de dos bacteris multiresistents a antibiòtics seqüenciant el seu genoma complet

Alguns enterobacteris són capaços de produir carbapenemases, uns enzims que degraden els antibiòtics carbapenèmics, un grup d'antibiòtics betalactàmics d'última línia terapèutica; és a dir, que es reserven per tractar infeccions que no són sensibles a altres antibiòtics. L'augment de la incidència d'aquests enterobacteris resistents a carbapenemics constitueix un problema creixent de salut pública a nivell internacional.


CARB-ES-19 és un estudi multicèntric de l'àrea de Malalties Infeccioses del CIBER (CIBERINFEC), publicat a Frontiers in Microbiology, en què s'ha seqüenciat el genoma complet de les enterobacteris productores de carbapenemases K. pneumoniae i E. coli, una amenaça per a la salut pública a tot el món per la seva resistència a antibiòtics i per ser causants d'infeccions urinàries i sistèmiques. A més, l'estudi ha detectat la disseminació de clons d'alt risc a Espanya.


En aquest treball, coordinat pel director científic del CIBERINFEC Jesús Oteo i investigador del Centre Nacional de Microbiologia de l'Institut de Salut Carlos III, hi han participat diversos grups del CIBER, l'Institut de Biomedicina de Sevilla (IBIS), Institut de Recerca Sanitària Ramón i Cajal (IRYCIS), Institut de Recerca Biomèdica de la Corunya (INIBIC), Institut Maimònides de Recerca Biomèdica de Còrdova (IMIBIC), Hospital Universitari Vall d'Hebron, Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), Hospital Clinic de Barcelona , i Hospital universitari Marquès de Valdecilla (IDIVAL).


Un total de 71 hospitals espanyols, representant totes les províncies espanyoles, han participat a CARB-ES-19, un projecte de vigilància de K. pneumoniae i E. coli productors de carbapenemases per determinar-ne la incidència, distribució geogràfica, filogènia i mecanismes de resistència. Segons explica Jesús Oteo, “aquest treball serveix com a primer pas cap a la integració de la seqüenciació del genoma complet en la vigilància d'enterobacteris productors de carbapenemases a Espanya, detectant canvis epidemiològics importants, inclòs l'augment de la prevalença i la incidència en comparació amb estudis anteriors , una àmplia disseminació interregional i una disseminació més gran de clons d'alt risc”.


Als hospitals es van recollir un total de 403 aïllaments de K. pneumoniae i E. coli. La prevalença i la incidència es van calcular segons denominadors poblacionals i es va analitzar la sensibilitat a antibiòtics mitjançant microdilució utilitzant criteris d'EUCAST (les sigles en anglès del Comitè Europeu que mesura la susceptibilitat a antimicrobians). En total, es van recol·lectar 377 aïllaments de K. pneumoniae i 26 d'E. coli, tots resistents almenys a un carbapenèmic. Així mateix, es va detectar disseminació interregional de vuit clons de K. pneumoniae d'alt risc, dos (ST512-258/KPC i ST15/OXA-48) responsables de la majoria de bacterièmies en aquest estudi.


Per a Javier Cañada, investigador al Laboratori de Referència i Investigació en Resistència a Antibiòtics i Infeccions Relacionades amb l'Assistència Sanitària del Centre Nacional de Microbiologia (ISCIII), primer signant del treball, “la incidència general va augmentar en un 25% entre 2014 i 2019 , amb una àmplia distribució geogràfica, amb ceps detectats al 92% de les 50 províncies espanyoles i la presència de set clons d'alt risc en almenys tres províncies”.


Els investigadors consideren que aquest estudi analitza l'epidemiologia d'aquests enterobacteris mitjançant seqüenciació genòmica, “cosa que significa un primer pas cap a la integració d'aquest mètode a la vigilància a Espanya, ajudant al desenvolupament de la Xarxa de Laboratoris per a la Vigilància de Microorganismes Resistents” , sentencia Jesús Oteo.

 

 

Article de referència:


CARB-ES-19 Multicenter Study of Carbapenemase-Producing Klebsiella pneumoniae and Escherichia coli From All Spanish Provinces Reveals Interregional Spread of High-Risk Clones Such as ST307/OXA-48 and ST512/KPC-3 Javier E. Cañada- , Pedro J. Sola-Campoy, Mercedes Delgado-Valverde, Maria E. Cano, Desirèe Gijón, Mònica González, Irene Gràcia-Ahufinger, Nieves Larrosa, Xavier Mulet, Cristina Pitart, Alba Rivera, Germà Bou, Jorge Calvo, Rafael Cantón, Juan José González-López, Lluís Martínez-Martínez, Ferran Navarro, Antonio Oliver, Zaira R. Palacios-Baena, Álvaro Pascual, Guillem Ruiz-Carrascoso, Jordi Vila, Betlem Aracil, Maria Pérez-Vázquez, Jesús Oteo-Iglesias and the GEMARA /GEIRAS-SEIMC/REIPI CARB-ES-19 Study Group https://doi.org/10.3389/fmicb.2022.918362

 


Sobre CIBERINFEC


El Consorci CIBER (Centre de Recerca Biomèdica en Xarxa) depèn de l'Institut de Salut Carles III –Ministeri de Ciència i Innovació. L'àrea de Malalties Infeccioses (CIBERINFEC), impulsada gràcies als fons NextGenerationEU, està formada per 46 grups de recerca que treballen en quatre grans programes de recerca: salut global, infeccions emergents i reemergents; resistència a antimicrobians; VIH/SIDA i infeccions de transmissió sexual; i infeccions a Immunodeprimits no HIV i infeccions relacionades amb l'assistència sanitària.

 

 

Font: CIBERINFEC



123movies