CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

lunes, 13 de septiembre de 2021
Rosario Perona i Pilar Gayoso, noves subdirectores generals de l'Institut de Salut Carlos III

L'Institut de Salut Carlos III (ISCIII) acaba d'aprovar dos nomenaments en el seu equip directiu. La doctora en Farmàcia Rosario Perona Abellón és la nova subdirectora general d'Avaluació i Foment de la Investigació, i la doctora en Medicina Pilar Gayoso Diz ha estat nomenada subdirectora general de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa. Rosario Perona substitueix en la Subdirecció General d'Avaluació i Foment de la Investigació a Cristóbal Belda, que el mes passat va ser nomenat director general de l'Institut en substitució de Raquel Yotti, actual secretària general d'Investigació en el Ministeri de Ciència i Innovació. Per part seva, Pilar Gayoso substitueix en la Subdirecció General de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa a Emilia Sánchez Chamorro.

La Subdirecció General d'Avaluació i Foment de la Recerca de l’ISCIII és l'encarregada de convocar i executar l'Acció Estratègica en Salut (AES) -la principal eina de finançament de la recerca biomèdica de l'Administració General de l'Estat-. A més, el departament ara dirigit per Rosario Perona també coordina les Xarxes d’Investigació Cooperativa Orientades a Resultats en Salut (RICORS).

Per part seva, la Subdirecció General de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa coordina la labor de l'Escola Nacional de Sanitat i de l'Escola Nacional de Medicina del Treball, a més de gestionar l'acreditació i seguiment dels Instituts d’Investigació Sanitària (IIS). També coordina el funcionament del Registre Nacional de Biobancos, el Banc Nacional de Línies Cel·lulars i el Comitè d'Ètica de la Investigació.


Biografies professionals


Rosario Perona és doctora en Farmàcia per la Universitat Complutense de Madrid i fins al moment exercia com a Professora d'Investigació del Consell Superior de Recerques Científiques (CSIC), on ha exercit la seva funció investigadora des de l'any 1993. Des de 2019 ha estat coordinadora dels Comitès Tècnics d'Avaluació de Recursos Humans de l’ISCIII, i a més és cap de grup del CIBER de Malalties Rares (CIBERER), per la qual cosa la seva relació amb l’ISCIII no és nova. També pertany al grup de Biomarcadors i Noves Teràpies de l'Institut d’Investigació Sanitària de l'Hospital La Paz (IDIPaz) i ha estat Presidenta de l'Associació Espanyola d'Investigació sobre el Càncer (ASEICA) i membre de la Junta Directiva de la European Association for Cancer Research.

Al llarg de la seva carrera, Perona ha participat com adjunta i panelista en l'Agència Nacional d'Avaluació i Prospectiva (ANEP) per a projectes del Fons d’Investigació en Salut (FIS) de l’ISCIII; ha estat membre del Comitè Tècnic de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) i ha participat com avaluadora en diferents agències de recerca regionals, associacions científiques i empreses farmacèutiques. Respecte a la seva trajectòria com a investigadora, ha publicat més de 100 articles en revistes internacionals, ha estat investigadora principal en més de 30 projectes nacionals, ha dirigit 18 tesis doctorals, és autora de 7 patents i ha registrat en l'Agència Europea del Medicament (EMA) un medicament orfe per al tractament una malaltia rara.

Pilar Gayoso és doctora en Medicina per la Universitat de Santiago de Compostel·la, especialista en Medicina de Família i Comunitària, màster en Avaluació de Tecnologies Sanitàries i màster en Metodologia d’Investigació. Des de 2018 ha exercit com a consellera tècnica en l’ISCIII, dirigint el Programa d'Avaluació, Acreditació i Seguiment d'Instituts d’Investigació Sanitària (IIS). Anteriorment va ser subdirectora general d’Investigació i Docència en la Conselleria de Sanitat de Galícia (durant el període 2005-2009), comunitat en la qual també va ser membre del Comitè Autonòmic d'Ètica d’Investigació.

Ha participat com a panelista en Comissions Tècniques d'Avaluació de l’AES, actuant com a membre de les Comissions de Selecció entre 2016 i 2018. La seva activitat investigadora s'ha centrat en la malaltia renal crònica i la validació de proves diagnòstiques, i compte una producció de més de 90 articles científics originals en publicacions JCR. També ha dirigit diverses tesis doctorals en validació de proves diagnòstiques i ha estat cap d'estudis de formació mèdica especialitzada.

 

Pilar Gayoso, nova subdirectora de Teràpia Cel·lular i Medicina Regenerativa, i Rosario Perona, nova subdirectora d'Avaluació i Foment de la Investigació. (Foto: Ricardo Santamaría-ISCIII).

 

FONT: ISCIII (10/09/2021)



123movies