CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 5 de noviembre de 2020
La Fundació Francisco Cobos concedeix la Beca Eduardo Gallego 2020 a l'investigador de l'IdISBa Borja Sesé

L'investigador del grup de Biologia Cel·lular del Càncer de l'IdISBa, el Dr. Borja Sesé Ballesteros, ha estat becat amb 27.000 euros pel projecte, "Identification of a Novell Population of Cancer Stem Cells in Primary Brain Tumors: New Insights for Glioblastoma Tumor Progression and Immunotherapy Treatments ".

 

El glioblastoma és el tumor més agressiu dels diferents tumors cerebrals, amb una esperança de vida mitjana de poc més d'un any. Tot i les diferents teràpies disponibles, la gran majoria dels pacients de glioblastoma recauen després d'una resposta inicial al tractament. La raó per la qual el glioblastoma presenta aquestes característiques tan agressives és a causa de la presència de cèl·lules mare canceroses presents en el tumor, també conegudes com a cèl·lules mare de glioma (Glioma Stem Cells, GSC), capaces de sobreviure als diferents tractaments i generar un nou tumor després de la seva extirpació inicial.

 

El laboratori en el qual treballa el Dr. Sesé ha identificat una nova població d'GSC amb un perfil semblant a les cèl·lules mare embrionàries, les quals presenten una forta supressió dels gens presentadors d'antígens. Aquesta manca de presentació d'antígens podria ajudar a aquesta població de GSC a evadir el seu reconeixement per part de sistema immune i permetre'ls continuar amb la progressió del tumor.

 

El present projecte té com a objectiu la identificació dels mecanismes epigenètics implicats en la supressió de la presentació antigènica en les GSC. Un cop identificats, es pretén explorar l'efecte d'uns nous tractaments per tal de restaurar la presentació d'antigen a les GSC i permetre al sistema immune reconèixer-les i eliminar-les, i amb elles el tumor. La validació d'aquests resultats podria tenir una gran repercussió en el camp de l'oncologia clínica, ja que podria obrir una nova via d'acció i millorar l'eficàcia dels tractaments actuals contra el glioblastoma.

 

La Fundació Francisco Cobos es va constituir al desembre de 1999 per iniciativa del seu fundador, el Dr. Francisco Cobos Picat, amb l'objectiu de donar suport i fomentar la recerca en l'àrea de la Biomedicina, un camp científic en què conflueixen expectatives de notable desenvolupament en el coneixement fonamental, juntament amb aportacions de gran significat per a la salut i la qualitat de vida humana.

 

L’entitat concedeix les Beques Eduardo Gallego destinades a la formació de científics biomèdics joves en la seva etapa pre i post doctoral, com a forma de contribuir a l'increment del capital humà en investigació biomèdica a Espanya.

 

El passat 3 de novembre es va dur a terme l’entrega de les beques de forma telemàtica. Podeu veure l’acte complet aquí.



123movies