CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 29 de julio de 2020
Tesi doctoral d’Alicia Julibert García. “Estratègies nutricionals per reduir el risc de patir síndrome metabòlica”

La síndrome metabòlica és una condició clínica caracteritzada per patir obesitat abdominal, hiperglucèmia, dislipèmia aterogènica (increment plasmàtic de triglicèrids i disminució del colesterol HDL) i hipertensió. Les intervencions dietètiques i d’estil de vida poden ser més efectives que el tractament farmacològic per prevenir el desenvolupament de la síndrome metabòlica.

 

A la tesi doctoral, defensada a la Universitat de les Illes Balears, Alicia Julibert García ha estudiat la ingesta de greix en una població amb i sense síndrome metabòlica, i també ha avaluat la ingesta dietètica nutricional de la població amb aquesta patologia. La tesi s'ha fet en el marc de l'activitat investigadora del Grup de Recerca en Nutrició Comunitària i Estrès Oxidatiu (NUCOX) de la UIB, que també fa part de l’IdISBa, i del CIBEROBN, i ha estat finançada per l’Institut de Salut Carlos III i el Fons Europeu de Desenvolupament Regional.

 

Després d’una intervenció dietètica i d'activitat física en més de 6.800 persones de més de 55 anys durant un any, la recerca duta a terme en el marc de la tesi doctoral ha demostrat que la ingesta de greix i el risc de patir síndrome metabòlica estan associats. Amb aquesta recerca, Alicia Julibert conclou que substituir la ingesta d’àcids grassos saturats per àcids grassos monoinsaturats i/o poliinsaturats s’associa a una disminució de patir síndrome metabòlica, en el context d’una dieta rica en vegetals, peix, fruita seca i cereals integrals. També assenyala que tenir un índex de massa corporal més elevat i ser sedentari incrementen el risc de patir síndrome metabòlica.

 

La investigadora conclou que les persones que pateixen aquesta malaltia presenten una ingesta baixa de carbohidrats i fibra i, alhora, una ingesta elevada de greix total, més àcids grassos monoinsaturats (AGM) i menys àcids grassos poliinsaturats (AGP) omega-3 i omega-6. És a dir, que la dieta de les persones amb síndrome metabòlica s’allunya de les recomanacions per gaudir d’una alimentació saludable.

 

La importància de la fruita seca

Per altra banda, la recerca posa de manifest que consumir fruita seca (ametlles, avellanes, nous, pistatxos...) disminueix el risc de patir síndrome metabòlica. De fet, els components d’aquesta malaltia milloren gràcies al consum d’aquests aliments, ja que ajuden a disminuir la circumferència de la cintura, els triglicèrids plasmàtics, la pressió arterial sistòlica, el pes corporal i l’índex de massa corporal, i augmenten els nivells de colesterol HDL.

Aquesta tesi i el futur treball d'intervenció de l’estudi PREDIMED-Plus contribuiran a millorar la comprensió i el disseny del perfil d'àcids grassos d'una dieta saludable per revertir les comorbiditats de la síndrome metabòlica en subjectes d'edat avançada.

 

Fitxa de la tesi doctoral

  • TítolIngesta lipídica y síndrome metabólico en adultos con alto riesgo cardiovascular
  • Autora: Alicia Julibert García.
  • Programa de doctorat: Nutrició i Ciències dels Aliments
  • Directors: Josep A. Tur Marí i Maria del Mar Bibiloni Esteva

 

Publicacions derivades de la tesi doctoral

  • Julibert, A. (et al.) (2019). Dietary fat intake and metabolic syndrome in adults: A systematic review. Nutr Metab Cardiovasc Dis29(9), 887-905.
  • Julibert, A. (et al.) (2019). Dietary fat intake and metabolic syndrome in older adults. Nutrients, 11(8), 1901.
  • Julibert, A. (et al.) (2019). Total and subtypes of dietary fat intake and its association with components of the metabolic syndrome in a Mediterranean population at high cardiovascular risk. Nutrients, 11(7), 1493.
  • Bibiloni MM (et al.) (2019). Nut consumptions as a marker of higher diet quality in a Mediterranean population at high cardiovascular risk. Nutrients, 11(4), 754.

 

Data de l'esdeveniment: 29/07/2020

Data de publicació: 29/07/2020

 

Font: UIB

 

Ressò a premsa:

.- Última Hora - 29.08.2020



123movies