CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

martes, 15 de noviembre de 2022
Conveni de col·laboració entre la Universitat de Califòrnia i el Laboratori d'Epigenètica del Càncer de l'IdISBa

El laboratori dirigit pel Dr. Diego Marzese, corresponsable del grup de Biologia Cel·lular del Càncer (BIOCANCER) de l'IdISBa, ha estat seleccionat per la Universitat de Califòrnia (UCLA) per realitzar l'edició gènica de models cel·lulars derivats de tumors mamaris amb perfils triple negatius i l'anàlisi bioinformàtica per identificar factors epigenètics involucrats en l'adquisició de resistència a fàrmacs utilitzats per al tractament d'aquesta malaltia.


El càncer de mama triple-negatiu és la manifestació més agressiva del càncer de mama. Se li denomina triple negatiu per les seves característiques, ja que, a diferència d'altres subtipus, no presenta expressió de receptors d'estrògens ni progesterona, així com la falta de sobreexpressió del gen HER2. Es tracta d'un subtipus que encara no compta amb tractaments específics i, per tant, presenta un major índex de mortalitat i, per això, és considerat una necessitat mèdica actual en el camp de l'oncologia i de la medicina personalitzada.


Els experiments seran coordinats pel Dr. Pere Llinàs-Arias, investigador postdoctoral, i comptaran amb la participació dels estudiants predoctorals, Sandra Iñiguez-Muñoz i Miquel Ensenyat-Méndez, i l'estudiant de grau María Solivellas Pieras. Els estudis d'aquesta índole solen requerir molt temps per a ser duts a terme. Així i tot, els investigadors es serviran d'una tecnologia innovadora nomenada CRISPR/Cas9 per accelerar el procés. La combinació de CRISPR/Cas9 amb llibreries d'ARN guies sintètics marcats mitjançant un codi únic permetrà inactivar distints factors epigenètics. La posterior exposició a tractaments convencionals permetrà identificar els factors, la interrupció dels quals faciliten o limiten els mecanismes de resistència de manera efectiva.


El conveni és el primer d'una sèrie de col·laboracions que es realitzaran a l'IdISBa per al Departament de Cirurgia Mamària de la UCLA, i s'espera que generi els resultats finals al mes de setembre del 2023.

 

La gestió ha estat realitzada per l'Oficina de Projectes Internacionals (OPI) de la Fundació Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears.

 

         Pere Llinàs-Arias, Miquel Ensenyat-Méndez, María Solivellas Pieras, Diego Marzese i Sandra Iñiguez-Muñoz.



123movies