CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 4 de septiembre de 2019
El Diario de Mallorca es fa ressò d’un estudi sobre begudes ensucrades en el qual hi participa Dora Romaguera

La científica mallorquina Dora Romaguera és la coautora d'un ambiciós estudi que posa el focus en el risc per a la salut que suposa el consum regular de begudes ensucrades. La investigació, que ha fet un seguiment a mig milió d'europeus, revela que beure dos gots diaris de begudes ensucrades s'associa a un increment del 17% del risc de mortalitat prematura respecte a les persones que només les consumeixen de manera ocasional.

 

L'estudi llança una dada sorprenent en aparença: el consum de refrescos convencionals es vincula a una mortalitat prematura un 8% més, mentre que la ingesta de begudes amb l'etiqueta 'light' o 'zero' es relaciona amb un increment del 26%. "Una de les raons que ho expliquen és que habitualment els que consumeixen begudes 'light' són obesos o tenen un estil de vida poc saludable. Per exemple, hem observat que qui les ingereix fuma més. Per aquest motiu pateixin un major risc", va explicar Romaguera, que el 2018 va rebre el premi Diari de Mallorca de Recerca.

 

L'estudi, en què han col·laborat mig centenar de científics, encapçalava ahir la versió digital de JAMA Internal Medicine, la revista de medicina de referència a tot el món. Van participar 451.743 persones, un 70% de dones, reclutades entre 1992 i 2000. Al llarg de la investigació van morir 41.693 participants. "Els nivells més alts de mortalitat es van donar entre els que van consumir dos o més gots al dia de begudes ensucrades", ha detallat la publicació.

 

Evidència "limitada"

 

En tot cas, Romaguera va advertir que "falten més estudis per establir una causalitat" entre refrescs i mortalitat primerenca. "L'evidència és limitada, però aquest estudi hauria de ser un punt d'inflexió perquè és el de més abast que s'ha fet a Europa i crec que en tot el món. Tant de bo serveixi perquè les administracions comencin a fer polítiques de salut pública" en voltant d'aquests productes.

 

La investigació s'ha centrat en el consum de refrescos de tot tipus, deixant al marge sucs de producció industrial i altres begudes amb alt contingut de sucre. Les malalties vinculades amb el consum regular d'aquests productes "afecten el fetge, el cor i l'aparell digestiu", ha subratllat Romaguera, investigadora a l'Institut d'Investigació Sanitària de les Balears (Idisba) i al Centre d'Investigació Biomèdica en Xarxa de la Fisiopatologia de l'Obesitat i Nutrició (CIBERobn). Fins a 2007, quan va tornar a Mallorca, va desenvolupar el seu treball en l'Imperial College de Londres.

 

Aquesta ambiciosa investigació torna a posar en escac a la indústria de les begudes refrescants, pressionada des de fa anys perquè redueixi la quantitat de sucre que inclou en els seus productes. Els seus autors esperen que, a la llum d'aquests resultats, les institucions regulen el seu consum.

 

Font: Diario de Mallorca (4/9/19)



123movies