CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 8 de febrero de 2023
L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears obté 1,4 milions d’euros del Carlos III per avançar en la investigació de tumors i en la medicina de precisió

L'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) ha obtingut 1,4 milions d'euros de l'Institut de Salut Carlos III per adquirir un equipament tecnològic d’imatge innovador que permetrà analitzar teixits a escala molecular, facilitar la identificació de tumors i avançar cap a la medicina personalitzada. El finançament servirà no només per incorporar la infraestructura, que serà única a Espanya, sinó també per dur a terme un programa de mobilitat amb l’objectiu que investigadors d’altres institucions puguin utilitzar-la. Estarà ubicada a l'Hospital Universitari Son Espases.

 

Els fons s’han obtingut en la convocatòria competitiva d'infraestructures científiques singulars del Sistema Nacional de Salut de l'Institut de Salut Carlos III, dins del Subprograma Estatal d'Infraestructures i Equipament Cientificotècnic de l'Acció Estratègica en Salut 2021-2023, amb càrrec als fons europeus del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència.

 

L'IdISBa ha estat un dels tres únics instituts d'investigació sanitària acreditats que han estat seleccionats en el marc d'aquesta convocatòria, juntament amb l'Institut d'Investigació Sanitària del Principat d'Astúries i l'Institut d'Investigació Biomèdica de l'Hospital Universitari La Princesa, de Madrid.

 

L'equipament concedit a l'IdISBa, que serà únic a l’Estat, suposa posicionar l'Institut com un dels centres estatals en imatge molecular per espectrometria de masses (tècnica microanalítica que permet conèixer la composició de molècules), i contribueix a situar les Illes Balears en un lloc privilegiat a escala internacional per a la implementació d'aquestes tecnologies en la rutina clínica.

 

Estudi d’imatges de tumors i de la distribució de fàrmacs en els teixits

Un exemple concret d'ús és l'estudi de la diversitat que hi ha entre els pacients d'un mateix tipus de càncer. Amb l'equip que s'adquirirà es podrà analitzar tall de teixit tumoral i establir mapes de distribució de les biomolècules d'interès, com ara les proteïnes o lípids. Les imatges que es generen són semblants a un mapa de relleu, en el qual els colors indiquen abundància o escassetat d'una molècula en concret. En cada experiment es generaran de manera simultània centenars d'imatges diferents, una per molècula detectada.

 

Una altra aplicació amb molt de potencial consistiria en l'estudi de la distribució de fàrmacs en els teixits. En poder obtenir les imatges pràcticament a nivell cel·lular, es podrà estudiar si, per exemple, un compost afecta més un tipus cel·lular concret.

 

Totes aquestes aplicacions ajudaran a desenvolupar el coneixement necessari perquè, en combinació amb la investigació clínica de qualitat que es du a terme en el nostre sistema sanitari, la medicina de precisió sigui una realitat cada vegada més present en la rutina clínica diària.

 

Programa de mobilitat

La incorporació d’aquest equipament forma part d’un projecte que també inclou el finançament d'un programa de mobilitat per promoure i facilitar l'ús de la infraestructura singular per part de diferents institucions a través de visites i estades formatives del personal investigador i tècnic implicat, amb l'objectiu d'estimular l'intercanvi de coneixement científic i bones pràctiques, i l'establiment d'aliances de col·laboració estables entre aquestes institucions.

 

Les institucions incloses en el Programa de Mobilitat són l'Institut d'Investigació Sanitària de Santiago, la Universitat de La Laguna, l'Institut de Biologia i Genètica Molecular de Castella i Lleó, l'Institut d'Investigació Biomèdica de Lleida, l'Institut d'Investigació Sanitària La Fe, l'Institut Maimónides d'Investigació Biomèdica de Còrdova i la Universitat del País Basc.

 

La coordinadora científica d'aquest projecte, la doctora Gwendolyn Barceló, ha assenyalat que es tracta d'una gran oportunitat per implementar a les Balears una tecnologia capdavantera en l’àmbit mundial, que permetrà atreure i generar talent investigador altament qualificat i amb un coneixement del qual hi haurà una gran demanda en un futur molt proper. A més, tant la singularitat de l'equip com l'àmplia xarxa de col·laboracions tant nacionals com a internacionals incloses en la proposta permetran a l'IdISBa participar activament en el desenvolupament i l’avanç de les tecnologies basades en la imatge molecular.

 

D'altra banda, el Dr. Miquel Fiol, director científic de l'IdISBa, s'ha felicitat pel fet que aquesta concessió suposi l'establiment, per primera vegada, d'una infraestructura singular a l'Institut, amb el potencial de consolidar el lideratge científic dels investigadors de la institució i impulsar l'establiment d'aliances i col·laboracions amb altres centres d'investigació sanitària de primer nivell.

 

 

Font: Nota informativa CAIB (08/02/2023)



123movies