CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 8 de junio de 2022
Un de cada 10 alumnes de grau consumeix massa cafeïna

Com a estimulant, la cafeïna és una de les substàncies més consumides per modificar l’estat d’ànim i mantenir-se despert. L’alumnat universitari consumeix productes amb cafeïna per millorar el seu estat d’ànim, el nivell d’atenció, el rendiment acadèmic o l’estat d’alerta.

 

Al març del 2021, 886 alumnes dels diferents estudis de grau de la Universitat de les Illes Balears varen fer un qüestionari en línia on s’investigava el consum de cafeïna i la seva associació amb l'hàbit de fumar, el consum d'alcohol i cànnabis, l’alimentació i la qualitat del son. També es demanava quines eren les motivacions principals per consumir cafeïna.

 

Els resultats s’han recollit en un estudi publicat a la revista científica Nutrients per investigadors del grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut de la Universitat de les Illes Balears i de l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes balears (IdISBa).

 

Per una part, va determinar que el 91,1% de les persones participants consumien algun producte que contenia cafeïna (cafè en totes les seves preparacions, te i mate, begudes de cola, begudes energètiques o xocolata). El cafè va ser el producte que més cafeïna aportava, tant per a homes com per a dones (un 48,9% del consum total de cafeïna). Per una altra banda, el te era més consumit per dones (un 40,3% de dones, enfront del 19,8% d’homes), mentre que les begudes energètiques eren més consumides per homes (un 18% enfront del 7,4%). És destacable que en un 16% de les persones que consumien cafeïna, la xocolata n’era l’única font. Per una altra part, es va observar que un 9,5% dels consumidors de cafeïna en tenien un consum superior al màxim recomanat (400 mg diaris).

 

En general, es va observar que més dones consumien cafeïna, i en més quantitat que els homes. Aquesta observació podria explicar-se perquè, en les dones, la cafeïna es metabolitza més ràpidament que en els homes; un fet que implica que, per mantenir-ne els mateixos efectes, necessitarien més quantitat de cafeïna. A més, es va determinar que els fumadors i consumidors d’alcohol i cànnabis consumien més cafeïna. En el cas dels fumadors de tabac, pareix que algun producte del tabac, com la nicotina, podria accelerar el metabolisme de la cafeïna. Per una altra part, el consum de cafeïna es va associar amb un consum més elevat de fruita i verdura.

 

Les principals motivacions per al consum de cafeïna varen ser les relacionades amb la millora cognitiva, com «sentir-se més alerta» o «mantenir-se despert». Finalment, el consum de cafeïna es va associar amb una qualitat del son més dolenta.

 

Segons assenyalen els investigadors, les universitats haurien de considerar la implementació de campanyes de salut i de programes per educar els alumnes sobre el consum responsable de cafeïna, els riscs que aquest consum sigui elevat, especialment, per la seva relació amb la mala qualitat del son, i les conseqüències per al seu benestar i el rendiment acadèmic.

 

Referència bibliogràfica

 

Riera-Sampol, A.; Rodas, L.; Martínez, S.; Moir, H. J.; Tauler, P. Caffeine Intake among Undergraduate Students: Sex Differences, Sources, Motivations, and Associations with Smoking Status and Self-Reported Sleep Quality. Nutrients, 2022, 14, 1661. https://doi.org/10.3390/nu14081661

 

Article publicat en accés obert a https://www.mdpi.com/2072-6643/14/8/1661

 

FONT: Universitat de les Illes Balears (07/06/2022)

 

FOTO: Membres del grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut de la UIB - FOTO: A.Costa/UIB

Membres del grup de recerca en Evidència, Estils de Vida i Salut de la UIB - FOTO: A.Costa/UIB

 



123movies