CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 28 de octubre de 2021
COVID-19: Els investigadors presenten els resultats dels 15 projectes finançats en la convocatòria IdISBa-COVID-19

L’Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa) organitza aquest 29 d’octubre la JORNADA COVID-19, en la qual es presentaran els resultats i les conclusions dels 15 projectes finançats en la Convocatòria IdISBa COVID-19, que va ser dotada amb 400.000 euros de fons públics.

 

Durant la jornada, que es farà presencialment des de la sala d’actes de l’Hospital Universitari Son Espases, els grups de recerca i beneficiaris que lideren els projectes podran fer una presentació de deu minuts sobre els seus treballs. Serà en tres taules rodones que inclouran temes amb perspectiva epidemiològica, terapèutica o tecnològica, entre d’altres.

 

Aquests treballs són el resultat del pla de mesures llançat pel Govern de les Illes Balears per a la gestió de la situació de crisi sanitària davant la situació d’emergència de salut pública desencadenada per la pandèmia internacional de la COVID-19.

 

Davant l’evidència que la lluita contra la COVID-19 no es podia dur a terme exclusivament amb mesures defensives i de contenció del contagi de la malaltia, el Govern va considerar indispensable fomentar el desenvolupament d'activitats dirigides directament a investigar, desenvolupar i implementar mitjans concrets de lluita activa, tant contra el contagi del patogen com per tractar-lo.

 

Per aquest motiu, a més de contenir i curar la malaltia, s’havia de fomentar la recerca per desenvolupar equips de protecció més eficients per a les persones que s’enfronten directament cada dia al virus; per crear mitjans de detecció més ràpids, eficaços i assequibles que permetin una reacció immediata del sistema de salut davant els primers símptomes, així com per dur a terme estratègies terapèutiques que puguin contribuir a la curació de la malaltia i a prevenir-la.

 

En aquest context es va considerar d’una rellevància extraordinària llançar una convocatòria d’expressions d’interès per a projectes de recerca i innovació en relació amb la COVID-19 liderada per l’IdISBa.

 

Les propostes havien de ser adequades a la situació d’urgència i, per tant, havien de permetre implementar-les i posar-les en ,marxa immediatament en el sistema sanitari, amb uns resultats concrets, primerencs i d’aplicació a la situació actual.

 

Els projectes havien d’estar emmarcats en els àmbits següents: 

 

• Nous dissenys o millora dels equips actuals de protecció individual (EPI), incloent-hi l'increment de la durabilitat o reutilització.

• Posada a punt o millora el test de diagnòstic ràpid o Point-of-Care (PoC) de la COVID-19.

• Desenvolupament de productes de desinfecció per a persones i per a superfícies.

• Desenvolupament d’aplicacions informàtiques, models i mètodes d’anàlisi i propostes innovadores que contribueixin al seguiment i control de la malaltia i de les seves conseqüències en salut de la comunitat.

• Innovacions farmacològiques, estratègies terapèutiques i preventives innovadores per reduir l’efecte de la malaltia per COVID-19.

• Qualsevol altra activitat emmarcada dins de l'àmbit de l’R+D+I i relacionada amb la COVID-19.

 

La convocatòria va començar el 8 d’abril de 2020 amb un pressupost inicial de 300.000 euros i es va mantenir oberta fins a l’extinció dels crèdits destinats a la concessió d’aquestes ajudes. Finalment es varen afegir 100.000 euros més per poder finançar tots els projectes que el comitè avaluador havia proposat per a finançament.

Es varen rebre un total de 49 propostes, les quals varen ser analitzades i avaluades per una comissió d’experts designats per la Direcció General de Recerca en Salut, Formació i Acreditació de la Conselleria de Salut i Consum. Finalment, es varen concedir 15 ajudes als projectes següents:

 

1.          Impacte de la crisi sanitària ocasionada per la COVID-19 a les Illes Balears, en funció dels determinants socials de la salut (impacte COVID-19).

2.         Avaluació de models de màscares de protecció individual amb filtres bioactius construïdes amb tecnologia d'impressió 3D, per usar-les enfront de la transmissió de la malaltia COVID-19.

3.         Efectivitat d’una intervenció basada en l’ús de tecnologia mòbil per a la prevenció de problemes de salut mental en professionals sanitaris en primera línia d’atenció de pacients amb COVID-19

4.         Evolució de la seroprevalença enfront del SARS-CoV-2 en població adulta sana de les Illes Balears.

5.         Botibot COVID-19.

6.         Ús d’espectrometria de masses per a la identificació de biomarcadors sèrics per a l’estratificació i el  monitoratge de la COVID-19.

7.         Complicacions cardiopulmonars de la pneumònia greu per SARS-CoV-2: avaluació de la presència d’una tromboembòlia pulmonar, hipertensió pulmonar i fibrosi pulmonar.

8.         Impacte del confinament per COVID-19 en els estils de vida i el benestar emocional de la població adulta de les Illes Balears.

9.         Identificació, Quantificació i Reducció de la càrrega ambiental de SARS-CoV-2 (IDEQURE).

10.       Estudi de cohorts retrospectiu per valorar l’impacte pronòstic de l’exposició a fàrmacs de risc COVID-19.

11.        Sistema d’informació geogràfica anonimitzat per donar suport a la lluita contra la pandèmia COVID-19 en l’àmbit municipal (SIG-COVID-19).

12.       Estudi de l’eficàcia de la teràpia estàndard per a pacients COVID-19 amb la transfusió repetida de plasma immune de convalescents COVID-19 vs. teràpia estàndard exclusiva en pacients COVID-19 hospitalitzats.

13.       BIOmarcadors genètics associats a severitat en COVID-19.

14.       Estudi de seroprevalença d’infecció per SARS-CoV-2 en embarassades i anàlisi de l’impacte sobre el desenvolupament de la gestació.

15.       Estudi descriptiu de vigilància del perfil simptomàtic i epidemiològic de la infecció per SARS-CoV-2 en pacients pediàtrics atesos en diferents nivells assistencials de salut de Mallorca entre els mesos de juliol i desembre de 2020.

 

Durant la Jornada també es presentaran dos projectes finançats per la Convocatòria de propostes d’interès que va llançar l'Institut de Salut Carlos III.

 

FONT (28/10/21): Nota informativa Conselleria de Salut 

 

RESSÓ EN PREMSA: 



123movies