CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 1 de septiembre de 2021
L'investigador IdISBa Juan José Segura, reconegut Membre de l'Imperi Britànic

Juan José Segura, cirurgià de l'Hospital Són Espases, Mallorca, ha estat reconegut recentment amb un MBE honorari (Membre de l'Imperi Britànic) per la Reina Isabel II gràcies a la seva recerca sobre els accidents per 'balconing'.

 

"Em van cridar des de l'Ambaixada Britànica advertint-me que l'ambaixador volia parlar amb mi. Com he estat molt de temps treballant amb el consolat britànic a les Illes Balears, esperava que fos una cosa relacionada amb les campanyes de prevenció", relata Segura, qui va rebre una notícia inesperada a l'altre costat del telèfon: "Em va dir que s'havia proposat el meu nom per a concedir-me aquest honor i em va preguntar si l'acceptava".

 

L'oferiment, recorda, es va produir "al final de la tercera ona de Covid, quan es pensava que no hi hauria més". De fet, el cirurgià va associar aquest homenatge a la recuperació del turisme a les illes. "Estic molt content, és un honor molt gran que mai esperes que et vagin a concedir", admet Segura, que reivindica el paper de la resta de professionals bolcats a assistir als pacients politraumatitzats pel 'balconing' i a estudiar les causes d'aquesta perillosa moda.

 

"Aquest reconeixement és bonic perquè significa que fora, al Regne Unit, es valora tot el treball que fem en Sos Espases respecte als pacients amb trauma greu", es felicita. "Dins de la comunitat autònoma, l'hospital és el referent per als pacients politraumatitzats i té un equip molt gran que funciona realment bé. Encara que vagi el meu nom, és un reconeixement a tot el treball que es fa aquí amb aquests pacients", reitera.

 

Més d'un lustre estudiant les causes del 'balconing'

 

El treball que exerceix Segura enfront del 'balconing' va començar en 2015, quan va arribar a les Illes Balears. "No m'havia especialitzat en res encara, però estava molt interessat en tot el relacionat amb la urgència i Trauma", rememora el cirurgià. "Llavors, quan vaig veure tot el problema que hi ha aquí entorn del 'balconing', vaig començar a recollir dades per a saber una mica a què ens estàvem enfrontant", afegeix.

 

"El 'balconing' era molt conegut a nivell periodístic però no hi havia res recollit a nivell científic, per la qual cosa no es podia estudiar. Ens vam adonar que hi havia nacionalitats en les quals aquesta problemàtica era major i, arran d'això, vam fer una base de dades", recorda Juan José Segura. Amb la informació a la mà, va començar a cridar consolat per consolat per a demanar reunions en les quals abordar aquesta qüestió. "Tant el Regne Unit com Irlanda, especialment el Regne Unit, es van interessar molt perquè estaven molt preocupats per aquests accidents. Arran d'aquí va començar una relació molt bona", es felicita el metge de Son Espases.

 

Durant aquests anys, l'equip de Sos Espases ha informat al consolat de les anàlisis que manegen des de l'hospital i ha rebut informació addicional de la institució britànica. "A nosaltres només ens arriben dades dels pacients politraumatitzats greus que atenem, els que han sobreviscut a l'accident. Però si moren en el moment, no ens arriben. Ells ens faciliten aquestes dades, així com altres problemes que detecten", relata Segura. "Al final, el 'balconing' només és la punta de l'iceberg", ressenya el metge, qui subratlla que l'alt consum d'alcohol també deriva en altres problemes com els atropellaments, els accidents de trànsit o les ferides d'arma blanca, "coses que no els ocorren normalment".

 

Impacte de la pandèmia de Covid-19

 

Amb la pandèmia de Covid, el nombre d'accidents per 'balconing' ha descendit. "En Balears, la població es multiplica a l'estiu, quan les guàrdies solen ser molt mes dures. Sí que hem notat, per la crisi del Covid i les restriccions, que els casos de politraumatismes han baixat", ressenya Segura, qui lamenta també que hi hagi una "menor disponibilitat" de quiròfans. "Quan no hi ha pics de pandèmia, sí que es veuen alguns casos. Quan baixen els casos de coronavirus, pugen els casos de politrumatitzats", afegeix.

 

No obstant això, ni la pandèmia de coronavirus ni la sortida del Regne Unit de la Unió Europea han relaxat la lluita de Segura i el seu equip contra la xacra del 'balconing'. "La situació ha canviat, però la col·laboració ha continuat sent plena", remarca el metge, qui subratlla que tot el que han aconseguit ho han fet en el seu temps lliure i sense cap finançament. En aquest sentit, Segura té una mínima esperança en què aquest reconeixement es tradueixi en més mitjans per a continuar investigant la problemàtica. "Tant de bo això serveixi per a això. Poques vegades la recerca mèdica es traduït en noves normatives. Malgrat que no era un treball estadístic ni amb molts pacients, hem aconseguit un impacte social important", reivindica.

 

FONT: Redacción Médica (29/08/2021)



123movies