CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

jueves, 1 de julio de 2021
L’IdISBa avaluarà l'eficàcia d'un fàrmac per al traumatisme cranial

La Fundación Mutua Madrileña, en la seva XVIII Convocatòria Anual d'Ajudes a la Recerca en Salut, ha concedit dos milions d'euros a 27 estudis i assajos clínics dirigits a la millora dels tractaments mèdics que es desenvoluparan en diferents centres de recerca de tota Espanya. Entre ells, destinarà 37.000 euros a un projecte de recerca en traumatisme cranial a l'Hospital Universitari Son Espases, a través de l'Institut d’Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa). En aquest projecte també participa l'Hospital 12 d'Octubre de Madrid.

 

L'estudi mallorquí, que dirigirà el doctor Juan Pérez Bárcena, intentarà validar l'eficàcia del tractament del traumatisme cranial amb un potent antiinflamatori, la dexametasona. El traumatisme cranial, que es pot produir per una mala caiguda, un cop o un accident de trànsit, entre altres, és un problema de salut pública mundial per la seva enorme prevalença, alta mortalitat i la falta de teràpies eficaces.

 

“A tot el món i cada any milions de persones són tractades de traumatisme cranioencefàlic. Una gran proporció mor i molts més sofreixen importants seqüeles. Malgrat tota la recerca realitzada fins al moment, incloent múltiples assajos clínics fase III, cap d'ells ha donat un resultat positiu”, explica el doctor Pérez Bárcena.

 

L'estudi mallorquí compararà l'evolució de pacients que rebin un tractament durant 12 dies amb dexametasona amb placebo. L'objectiu és detectar un augment del percentatge de pacients amb traumatisme cranioencefàlic, contusions cerebrals i edema contusional que presentin bona evolució després dels 12 dies de teràpia amb el corticoide.

 

De provar-se la seva eficàcia, l'impacte clínic i assistencial d'aquest tractament seria immediat. “El traumatisme cranioencefàlic és una patologia molt freqüent, i per tant si un tractament aplicat demostra ser eficaç, encara que sigui només en un petit percentatge, això pot afectar el tractament aplicat a centenars de milers de malalts”, assenyala Juan Pérez Bárcena.

 

El lliurament de la seva XVIII Convocatòria d'Ajudes a la Recerca en Salut s'ha celebrat a Madrid, a l'Auditori de Mutua Madrileña, en un acte presidit pel president del Grup Mutua i la seva fundació, Ignacio Garralda; el president del Comitè Científic de la Fundación Mutua Madrileña, el doctor Rafael Matesanz; i el que fora cap del Servei de Microbiologia i Malalties Infeccioses de l'Hospital Gregorio Marañón, el professor Emilio Bouza. Els tres han estat acompanyats per diversos dels investigadors principals dels estudis que han rebut ajudes.

 

Amb aquesta convocatòria, en la seva divuitena edició consecutiva, la Fundación Mutua contribueix econòmicament amb la recerca mèdica de qualitat que es fa a Espanya i fomenta la figura del jove investigador, afavorint la realització d'estudis presentats per persones de menys de 40 anys. Les ajudes d'aquesta XVIII convocatòria s'han concedit a 27 estudis que es duran a terme en 24 hospitals i una universitat d'11 comunitats autònomes.

 

FONT: Diario de Mallorca (30/06/2021)



123movies