CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

viernes, 14 de mayo de 2021
Investigadors IdISBa desenvolupen una metodologia per predir la gravetat de la COVID-19 en menys de 3 hores

Un equip d’investigadors IdISBa de la Universitat de les Illes Balears (UIB) i de l’Hospital Universitari Son Espases (HUSE) ha desenvolupat una metodologia ràpida i barata que permet predir l’evolució de la severitat de la COVID-19 a partir de l’anàlisi del perfil peptidòmic del sèrum dels pacients mitjançant l’espectrometria de masses MALDI-TOF. Aquesta metodologia fa possible que, en menys de tres hores des de la presa de mostres, els metges puguin anticipar quins pacients probablement evolucionaran cap a un pronòstic clínicament sever o si l’evolució serà favorable.

 

Aquests resultats s’han recollit en un estudi publicat recentment a la revista científica Open Forum Infectious Diseases, editada per la Infectious Diseases Society of America. En aquest treball, els investigadors confirmen la validesa d’aquesta metodologia, que s’ha testat amb èxit en pacients atesos a l’Hospital Universitari Son Espases. Han fet l’estudi investigadors de l’Institut Universitari d’Investigacions en Ciències de la Salut (IUNICS) i dels Serveis Cientificotècnics de la UIB en col·laboració amb investigadors del Servei de Microbiologia i del Servei de Medicina Interna de l’Hospital Universitari Son Espases.

 

El virus provoca canvis en els nivells de determinades proteïnes presents en el sèrum

 

El punt de partida dels investigadors era la hipòtesi que el virus SARS-CoV-2, responsable de la COVID-19, indueix canvis en els nivells de determinades proteïnes que es poden detectar en el sèrum dels pacients greus. Gràcies a l’estudi han pogut comprovar que aquests canvis es poden observar mitjançant l’anàlisi per espectrometria de masses, unes tècniques que permeten detectar amb molta precisió i sensibilitat pràcticament totes les proteïnes que són presents en una mostra.

 

La metodologia desenvolupada pels investigadors es basa en l’anàlisi per MALDI-TOF del sèrum dels pacients que en defineix els perfils peptidòmics, que és la informació sobre les proteïnes que es troben en la sang d’un individu.

 

Aquesta tècnica permet establir uns criteris de classificació dels pacients segons la informació que s’extreu de l’anàlisi de les seves proteïnes, i els associa a unes variables que permeten anticipar l’evolució de la malaltia des dels estadis inicials. L'avantatge d'aquesta tècnica és que es basa en un nombre ampli de biomarcadors, en contraposició amb altres tècniques que només es basen en uns quants, per la qual cosa els seus resultats són més sòlids.

 

Aquesta informació pot ser clau per als metges a l’hora d’establir els protocols d’actuació més adequats segons el pronòstic previst i, de manera especial, per a aquells pacients que puguin presentar manifestacions més greus de la malaltia. A la vegada, les dades proporcionades per l’anàlisi del perfil peptidòmic també pot ser útil per monitoritzar l’eficàcia dels tractaments i per gestionar els recursos hospitalaris, de manera particular, les estades a les unitats de cures intensives, la qual cosa és molt important durant les onades pandèmiques.

 

Transferència als hospitals

 

L’èxit de l’estudi obre la porta a la transferència d’aquesta metodologia d’anàlisi a l’Hospital Universitari Son Espases i a l’Hospital Son Llàtzer, atès que només caldria configurar els equips d’anàlisi per espectrometria de masses MALDI-TOF que aquests centres ja tenen. Aquesta tecnologia és molt habitual en els laboratoris de microbiologia, incloent-hi els de la Universitat i dels principals hospitals públics de les Illes Balears, i s’utilitza habitualment per identificar espècies microbianes.

 

L’equip

 

L’equip d’investigadors de la UIB que participa en aquest projecte està liderat pel doctor Sebastià Albertí, catedràtic de Microbiologia, investigador del grup de recerca en Resistència Antibiòtica i Patogènia de les Infeccions Bacterianes i director dels Serveis Cientificotècnics (SCT) de la UIB; i l’integren el doctor Antonio Domènech-Sánchez, professor contractat doctor i membre del mateix grup; el doctor Gabriel Martorell, cap de la secció d’Anàlisi i Tecnologies Químiques dels SCT de la UIB; la doctora Rosa Gomila, tècnica dels SCT de la UIB; i Miguel Albertí, de l’Escola Politècnica Superior de la UIB. Per part de l’Hospital Universitari Son Espases, hi han participat el doctor Pablo A. Fraile, del Servei de Microbiologia; el doctor Antonio Oliver, del Servei de Microbiologia; i la doctora Mercedes García Gasalla, del Servei de Medicina Interna.

 

Aquest projecte ha estat finançat per l’Institut d’Investigació Sanitària de les Illes Balears (Conselleria de Salut) i el Programa Operatiu FEDER 2014-2020 de les Illes Balears en el marc de la “Convocatòria d’Expressions d’Interès per al Finançament de Projectes COVID-19”.

 

Font: UIB (13/05/2021)



123movies