CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 10 de febrero de 2021
BioPAPER, la prova diagnòstica que permet la detecció ràpida de patògens

Us compartim l'entrevista realitzada al Dr. Roberto de la Rica, Co-IP del Grup Multidisciplinar de Sèpsia, a la revista en línia Salut Digital.

 

La pandèmia provocada pel nou coronavirus SARS-CoV-2 ha posat en relleu la necessitat d'avançar en matèria de detecció ràpida de patògens. La velocitat de propagació del virus ha posat en escac als sistemes sanitaris de tot el món emfatitzant la importància crucial que suposa la reducció dels temps diagnòstics.

 

La tecnologia s'ha erigit en aquest sentit com el millor dels aliats i, un dels últims exemples, el trobem en BioPAPER, dispositiu de diagnòstic ràpid que permet la detecció de patògens en menys de 10 minuts.

 

Per conèixer més sobre aquest projecte, en SaludDigital.es, hem entrevistat a Roberto de la Rica, Co-IP de el Grup Multidisciplinar de Sèpsia de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears.

 

 

Què és BioPAPER?

BioPAPER és una família de proves de diagnòstic ràpid que permeten la detecció ràpida de patògens en menys de 10 minuts. Es basen en la nostra exclusiva tecnologia per alliberar nanopartícules modificades amb anticossos sobre un substrat on es troba atrapat el patogen. S'aconsegueix així generar punts acolorits a causa del reconeixement específic del patogen. Aquests punts són quantificats amb la nostra app de telèfon mòbil que permet obtenir mesures reproduïbles sense usar cap tipus d'accessori.

 

En quin punt es troba el projecte?

Hem demostrat la detecció de Pseudomonas aeruginosa en mostres respiratòries de pacients gràcies a una estreta col·laboració amb la Unitat de Microbiologia de l'Hospital Universitari Son Espases. Per aquest projecte hem combinat les proves de diagnòstic BioPAPER amb un mètode pendent de patent per convertir mostres respiratòries com esput o broncoaspirat en líquids en menys d'un minut. Aquest mètode també destrueix biofilms bacterians dins de la mostra.

Això ens permet detectar infeccions respiratòries per Pseudomonas en menys de 10 minuts. El kit de diagnòstic té una sensibilitat propera al 100%, i una especificitat superior al 97%. A més és capaç de diferenciar mostres amb infecció de mostres amb una flora mixta indefinida. Ara mateix estem estudiant com escalar la producció per poder comercialitzar-los a través d'una empresa spin-off.

 

 

Quin impacte i implicacions pot tenir en l'àmbit sanitari?

Podria permetre la personalització del primer tractament antibiòtic en casos de sèpsia, que actualment és 100% empíric. Actualment es recomana administrar antibiòtic intravenós en menys d'una hora després d'identificar un possible cas de sèpsia. Les infeccions respiratòries són la principal causa de sèpsia, i Pseudomonas aeruginosa és un dels patògens més prevalents en infeccions intrahospitalàries. Per desgràcia moltes soques de Pseudomonas són resistents a la majoria dels antibiòtics, raó per la qual es poden obtenir mals resultats encara que s'administri l'antibiòtic en menys d'una hora.

Gràcies al nostre kit els metges podran saber si la infecció ha estat causada per aquest patogen tan preocupant en menys de 10 minuts. Amb aquesta informació es podrà ajustar el tractament antimicrobià a les necessitats del pacient, millorant així el pronòstic i fomentant al mateix temps un ús racional dels antibiòtics.

 

Aquest kit permet l'anàlisi ràpida de mostres respiratòries en infeccions hospitalàries. Pot emprar-se en la detecció de la Covid-19?

Sí, hem adaptat la nostra prova de diagnòstic per donar resposta a les necessitats de la pandèmia de dues maneres. D'una banda, hem aconseguit adaptar-lo per detectar la citokina IL-6 en sang i broncoaspirat de pacients amb Covid-19. Aquesta proteïna és un excel·lent biomarcador d'inflamació i pronòstic en Covid-19.

Gràcies a la capacitat de detectar-la en mostres respiratòries i en sang es podrà estudiar la relació entre inflamació local i sistèmica en el pronòstic del pacient. D'altra banda, estem utilitzant biosensors BioPAPER per detectar antígens de SARS-CoV-2 de manera no invasiva. Aquest mètode es basa en detectar els antígens atrapats en màscares quirúrgiques utilitzades per pacients Covid-19. Tenim resultats preliminars molt prometedors que esperem fer públics aviat.

 

Font: Salud Digital (30/01/2021)



123movies