CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

martes, 10 de marzo de 2020
La sèpsia causa la majoria de les morts per coronavirus

Més de 2.200 són les morts registrades fins a la data per coronavirus a Espanya. La major part han ocorregut en menys de 48 hores des del seu ingrés a l'hospital. En són clars exemples del que passa en la majoria dels casos d'infecció: "La mortalitat finalment es produeix per sèpsia", afirma Marcio Borges, coordinador de la unitat multidisciplinari de Sèpsia a l'Hospital Universitari Son Llàtzer de Palma.

 

Tal com explica aquest especialista, "el sistema immunitari dels afectats respon de manera desproporcionada" davant l'amenaça d'un bacteri concret, "el que condueix a una fallada multiorgànica" que acaba en mort. No sempre l'element desencadenant és un bacteri (en el 85% dels casos), els paràsits, els fongs o un virus com l'Ebola o el coronavirus també poden ser l'origen de tot aquest complex i ràpid procés.

 

Segons l'opinió d'aquest especialista, tot i no comptar encara amb un antiviral específic per al tractament de Covid-19, la mortalitat podria reduir-se dràsticament simplement amb l'ingrés en un hospital amb “Código Sepsis”. "Hospitals com el de Torrejón o el Vall d'Hebron, que han rebut casos de contagi pel coronavirus, el tenen implementat". Al voltant d'uns 150 hospitals compten amb aquest programa multidisciplinari, però n’hi ha més de 700 a Espanya.

 

La sèpsia constitueix la principal causa de mort hospitalària al món. S'estima que cada dia es registren entre dos i quatre nous casos de sèpsia greu per 100.000 habitants i en els últims anys està incrementant la incidència per l'augment de pacients grans, immunodeprimits, que reben quimioteràpia o sotmesos a cirurgies. "La implantació del “Código Sepsis” és una necessitat urgent. Sabem que el tractament durant la primera hora redueix significativament la mortalitat", de manera que és crucial poder diagnosticar amb rapidesa el problema.

 

El problema és que el diagnòstic diferencial és complex, la simptomatologia inicial és inespecífica i variable segons l'individu i només pot diagnosticar-se amb un anàlisi microbiològic els resultats triguen entre sis i 24 hores. La solució: el “Código Sepsis”, que dóna resposta coordinada i posa en marxa estratègies d'abordatge efectives enfront de la malaltia. En paraules de Borges, "el maneig de la sèpsia és temps-depenent, com l'ictus o l'infart. Com més aviat detectem l'existència de sèpsia, abans començam a tractar-la i millor serà l'evolució". Gràcies al “Código Sepsis” instaurat el 2005 a l'Hospital Universitari Son Llàtzer de Palma, "la mortalitat per sèpsia s'ha reduït d'un 37% a un 13%".

 

A aquest expert no té cap dubte que el maneig correcte i precoç d'aquest problema resulta clau en el cas d'epidèmies com la de Covid-19. "La implementació d'aquest tipus de codis permet una intervenció més ràpida davant aquest tipus d'emergències [..] El que ens cal és cultura sèpsia. Davant determinats símptomes, pensar primer que pot ser sèpsia", afirma l'expert. "Un total de 25 societats científiques nacionals treballem des de fa anys a incorporar al sistema nacional de salut protocols com el “Código Sepsis".

 

L'actual pandèmia de coronavirus, afegeix l'especialista, "ens demostra la importància de disposar de protocols de resposta per afrontar la lluita contra un patogen de què encara disposem poca informació sobre el seu cicle vital, la seva capacitat de contagi i el grau real de mortalitat".

 

Fa anys, amb l'epidèmia de virus respiratori agut sever (SARS), "la mortalitat va passar del 10% a l'1% amb l'atenció dels casos en un nou hospital preparat per a la sèpsia i altres mesures", remarca Borges.

 

Font: El Mundo



123movies