CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

viernes, 6 de mayo de 2022
La “Fundación CONTIGO” subvenciona un estudi contra el càncer de mama al Dr. Diego Marzese

L'investigador Diego Marzese, del Laboratori d'Epigenètica del Càncer del grup de Biologia Cel·lular del Càncer de l’IdISBa, dirigirà l'estudi finançat per la “Fundación CONTIGO” contra el càncer de la dona per a la identificació de noves estratègies que millorin l'eficiència d'immunoteràpia en càncer de mama triple negatiu.

 

La “Fundación CONTIGO” finançarà el projecte de recerca amb una aportació econòmica de 100.999,80€.

 

La recerca es realitzarà principalment en el Laboratori d'Epigenètica del Càncer de l’IdISBa i comptarà amb la col·laboració de metges i investigadors de l'Hospital Universitari Son Espases, la Universitat de les Illes Balears, la Universitat de Duke, la Universitat de Califòrnia, Los Ángeles (UCLA), l'Institut del Càncer de l'Hospital Saint John (SJCI), i la Universitat del Sud de Califòrnia (USC). Aquest estudi pretén millorar el tractament del Càncer de Mama Triple Negatiu mitjançant la modulació terapèutica de mecanismes epigenètics i de “splicing alternatiu” involucrats en l'evasió immune.

 

El càncer de mama triple negatiu suposa al voltant del 15% dels tumors de mama i presenta una major agressivitat i un pitjor pronòstic, ja que no compta amb tractaments específics.

 

Durant els últims anys la immunoteràpia s'ha convertit en una alternativa per al tractament de molts tipus tumorals. Aquesta estratègia terapèutica es basa en potenciar el sistema immunitari del propi pacient perquè localitzi i destrueixi les cèl·lules canceroses. No obstant això, algunes cèl·lules canceroses troben estratègies per a resistir aquest tipus de tractaments, bàsicament a través de la seva capacitat de “camuflar-se” i deixar de ser vistes per les cèl·lules del sistema immunitari.

 

Aquesta adaptació requereix, entre altres factors, d'una maduració diferent dels gens a través de mecanismes de “splicing alternatiu”. Si veiem l'ADN com un llibre d'instruccions on cada gen és un capítol, el “splicing alternatiu” permetria a l'editor saltar-se uns certs paràgrafs o incloure uns altres que no haurien d'estar en la versió final, canviant així el sentit del missatge. Aquests canvis patològics estan regulats o desencadenen mecanismes epigenètics, els quals no sols són dinàmics, sinó que són reversibles.

 

Per tant, l'estudi avaluarà noves dianes terapèutiques que permetin revertir els mecanismes d'evasió immunitària. D'aquesta manera, les cèl·lules canceroses perdrien la seva capacitat per a “camuflar-se” i tornarien a ser visibles per a les cèl·lules del sistema immunitari, permetent que la immunoteràpia torni a ser un tractament eficaç en pacients de càncer de mama triple negatiu.

 

La “Fundación CONTIGO”, liderada pel Dr. Javier Cortés, dona suport a projectes de recerca que puguin contribuir a realitzar un diagnòstic precoç i oferir una estratègia terapèutica personalitzada contra el càncer femení.

 

Més informació en pàgina web “Fundación CONTIGO”:

https://www.fundacioncontigo.org/hazte-socio/

 

 

FOTO: Equip investigador Laboratori d'Epigenètica del Càncer del grup de Biologia Cel·lular del Càncer de l'IdISBa.



123movies