CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

miércoles, 24 de febrero de 2021
PsiCovid: una App per donar suport psicològic als professionals sanitaris en primera línia davant de la COVID-19

La pandèmia de COVID-19 està afectant greument la salut mental dels professionals sanitaris. Per afrontar aquesta problemàtica, investigadors del "Grup de Recerca en Activitats Preventives i Promoció i en Càncer Illes Balears (GRAPP-CAIB)" de l'Institut d'Investigació Sanitària Illes Balears (IdISBa), han desenvolupat una App per donar suport en els problemes de salut mental dels professionals sanitaris en primera línia d'atenció de pacients amb COVID-19.

 

L'estudi, liderat pel Dr. Ignacio Ricci i la Dra. Maria Jesús Serrano, ha estat finançat amb 48.500 euros a través de la convocatòria llançada per l’IdISBa, per a la realització de projectes d'investigació destinats a reforçar la lluita contra la malaltia de la COVID-19 a l'entorn sanitari i en la comunitat, fent front a reptes científics, tècnics i d'investigació derivats de l'emergència sanitària.

 

Es tracta d'un assaig clínic, on es va avaluar l'eficàcia de PsiCovid sobre els símptomes d'estrès agut, depressió, estrès posttraumàtic, burnout i ansietat, a 482 sanitaris, dels quals el 33% eren infermeres, 32% metges i 31 % tècnics en cures auxiliars d'infermeria.

 

Després de 14 dies de seguiment, van millorar els dos grups de participants, sense diferències entre PsiCovid i el grup control en els símptomes d'estrès agut, depressió, estrès posttraumàtic, burnout i ansietat. No obstant això, sí es van observar millores en la salut mental dels sanitaris que consumien psicofàrmacs i els que rebien tractament psicològic simultàniament a l'ús de PsiCovid. Concretament, aquests participants van presentar millors resultats en els seus símptomes de depressió, ansietat, estrès agut, estrès posttraumàtic i insomni en comparació amb el grup control que va utilitzar la mateixa App però amb continguts molt reduïts.

 

A l'acabar l'estudi, el 94% dels professionals va sol·licitar poder seguir fent ús de l'aplicació. PsiCovid serà ara posada a disposició de tots els sanitaris gratuïtament, i simultàniament serà optimitzada per millorar el seu impacte gràcies al finançament de 41.000 euros obtinguda en la convocatòria de projectes de la Societat Espanyola de Psiquiatria (SEP) juntament amb la Societat Espanyola de Psiquiatria Biològica (SEPB) i la Fundació Espanyola de Psiquiatria i salut mental (FEPSM), dirigits a mitigar l'impacte de la COVID-19 en la salut mental dels professionals sanitaris.

 

PsiCovid acaba de ser publicada a Google Play. Pot ser descarregada de forma gratuïta pel seu ús en dispositius Android a través del següent enllaç: https://bit.ly/2ZRxkOU

Pròximament passarà també a estar disponible per a dispositius iOS.

 

  • Vídeo:

 

Ressò en premsa:

Diario de Mallorca (25/2/2021)

Al dia/IB3 Ràdio. A partir del minut 45 (25/2/2021)

IB3 Notícies (25/2/2021)

Salud Ediciones (25/2/2021)

Els Dematins. A partir del minut 27:41 (26/2/2021)