CA | ES | EN

ÚLTIMES NOTÍCIES

martes, 15 de septiembre de 2020
Un test de l’IdISBa preveu en deu minuts com afectarà el covid-19 el pacient

El mètode pronostica si el malalt es posarà greu i podria ajudar els metges a decidir qui ha de ser ingressat, segons el coordinador del projecte

 

 

Un grup de científics de l'Institut d'Investigació Sanitària de les Illes Balears (IdISBa) ha elaborat un nou test mèdic que permet preveure en només deu minuts com afectarà el coronavirus el pacient contagiat. Aquest mètode permetria descongestionar el sistema de diagnosi de malalts als hospitals perquè pronostica si el malalt es posarà greu i podria ajudar als metges a decidir qui ha de ser ingressat, segons explica el coordinador del projecte, Roberto de la Rica.

 

"En comptes de detectar el virus, cercam la resposta que tindrà en el malalt per pronosticar què li passarà", comenta, i afegeix que el test "et permet classificar els malalts segons el nivell de gravetat que puguin arribar a patir". De la Rica comenta que molts casos de covid-19 es caracteritzen per tenir una inflamació en els pulmons que s'estén per tot el cos. El test que han desenvolupat detecta la proteïna interleukina 6 (IL-6), que indica el procés inflamatori, per preveure si el pacient arribarà a estar greu.

 

El procés per saber com afectarà el virus el pacient és molt senzill. Es necessita una mostra de sang o saliva del contagiat que s'ha de posar en un paper sensible modificat amb reactius. El paper es doblega i els reactius es transfereixen a la mostra fins que apareix una taca de color vermell. Segons la intensitat del color es pot saber quin serà el grau d'afectació que tindrà el malalt i s'estableix un límit per saber si el risc serà alt. A més, els investigadors han desenvolupat una aplicació mòbil per llegir els resultats.

 

El test ja està enllestit i De la Rica afirma que en preveuen publicar les conclusions en una revista científica d'aquí a unes setmanes per donar-ne a conèixer els resultats. El mateix grup de científics estava elaborant un nou test que seria deu vegades més barat que la PCR però alhora molt precís en el moment de detectar casos de coronavirus. Per diversos motius, però, varen haver de reenfocar els estudis. 

 

 

 

 

Font i imatge: Ara Balears - 15.09.2020

 

Ressò en premsa:

- Alejandra Alba Al Dia IB3 - 16.09.2020 (38'00'')

- Alejandra Alba 5 Dies IB3 - 16.09.2020 (01º30'00'')

Ara Balears - 18.09.2020

- Ultima Hora - 21.09.2020

- RNE Informatiu Migdia - 22.09.2020

- RàdioIlla. De far a far - 29.09.2020



123movies